Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Γιατί να αγοράσω σκύλο από εκτροφέα






















Πολλοί υποψήφιοι σκυλογονεις αναρωτιούνται γιατί ειναι καλό να πάρουν το κουτάβι τους απο εκτροφεα και όχι από πετ σοπ ή κάποιον ιδιώτη. Πάμε να δούμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα της επαφής με εναν εκτροφέα.

Ο εκτροφέας πριν ζευγαρώσει τα σκυλιά του πρώτα απ όλα τους έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, αιματολογικές, ακτινογραφίες και ο,τι χρειάζεται ανάλογα με τη ράτσα στην οποια ανήκουν. Αν τα αποτελέσματα δείξουν οτι το ζωο έχει πχ δυσπλασία(κληρονομική ασθενεια) αυτομάτων θα αποκλειστεί από την αναπαραγωγή.
Επίσης οι γεννητορες συμμετέχουν και σε εκθέσεις μορφολογίας ή και εξετάσεις εργασίας. Εκεί κρίνονται για τη μορφολογία αλλά και το χαρακτήρα τους. Κάποιος μπορεί να πει εδώ τι σημαίνει "κρίνονται για τη μορφολογια τους?"
Κάθε ράτσα έχει συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία περιγράφονται στο εκάστοτε πρότυπο, κατά τη Διεθνη Κυνολογικη Ομοσπονδια(FCI). Στις εκθέσεις λοιπόν οι κριτές κοιταζουν κατά πόσο ο σκύλος ανταποκρίνεται στο πρότυπο της ράτσας του.
Στην περίπτωση που το ζώο πάρει αρνητική κρίση, τότε πάλι αποκλείεται από την αναπαραγωγή.

Και φτάνουμε έτσι στη γέννηση των κουταβιών. Τι γίνεται τότε? Τα μικρά έχουν τη συστηματική παρακολούθηση κτηνιάτρου και την παρουσία του εκτροφέα ο οποίος πριν φτάσουν σε μας, φροντίζει και για την κοινωνικοποίηση τους πάντα με τον σωστό τρόπο, αποφεύγοντας λάθη τα οποία μετά θα μας δυσκολευόσουν! τι λάθη θα μπορούσαν να γίνουν? ο άνθρωπος που έχει τα κουτάβια να τους επιτρέπει να τον δαγκώνουν πάνω στο παιχνιδι, κι ετσι μετά να έχουν μάθει οτι η συμπεριφορά αυτή είναι επιθυμητή. Η να τα τρομάζει (για πλάκα) και μετά να έχουν φοβειες. Αυτά είναι μόνο 2 παραδείγματα...
Επίσης ο εκτροφεας δε τα δίνει μικρότερα των 2 μηνών, κάτι πολυ πολύ σημαντικό για την υγεια και τη συμπεριφορά τους.

Κι έρχεται η στιγμή που πας να πάρεις το κουτάβι σου..Το ζώο είναι υγειεστατο, κοινωνικό και (αναλόγως τον εκτροφεα) εκπαιδευμένο σε θέματα τουαλέτας & crate. Ο άνθρωπος αυτός σου δίνει πολύτιμες συμβουλές για την ανατροφή και την εκπαίδευσή του. Επίσης είναι δίπλα σου σε ο,τι χρειαστείς και πρόθυμος να σου λύσει οποιαδήποτε απορία.

Όταν είχα πάρει το Λαμπραντορ μου από εκτροφέα, μετά από λίγες μερες έφαγε κάτι και την πείραξε στο έντερο. Την κτηνίατρο δε μπορούσα να τη βρω(καθοτι Σ/Κ) και τηλεφώνησα στην εκτροφέα. Η γυναίκα αμέσως μου έδωσε οδηγίες και η κατάσταση του κουταβιού βελτιώθηκε.

Οπότε πιστεύω πως καταλαβαίνετε ότι η επιλογή εκτροφεα έχει πολλά πλεονεκτήματα που δε θα μπορούσατε να βρείτε αλλού!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα βόθρους σε παρακαλώ να μου πεις έναν καλό εκτροφεα στην Αθήνα. Θέλω να πάρω ενα μαλτεζ και δεν μπορώ να βρω κάποιον