Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

H μοδα επηρεαζει και την επιλογη σκυλου..

Στις μερες μας υπαρχουν γυρω στις 350 φυλες σκυλων. Αρκετες ωστε να μπορουμε να βρουμε αυτο που μας ταιριαζει. Δυστυχως ομως, παρατηρειται το φαινομενο ακομα και τα σκυλια να θεωρουνται μοδα και μεσο επιδειξης. Πολλοι επηρεαζονται απο τις τασεις της εποχης για να επιλεξουν το συντροφο τους.

Ας παρουμε σαν αρχη το Τζακ Ρασελ. Η ταινια " Η Μασκα" ανεβασε τη δημοτικοτητα του στα υψη. Τα Τζακ ομως δεν ειναι ησυχα ζωακια μικρου μεγεθους. Βλεποντας τον "Μαιλο" της ταινιας να πηδαει πανω-κατω αποκαλυπτεται ενα μικρο μερος του χαρακτηρα τους. Προκειται για πολυ ζωηρα σκυλια, υπερκινητικα, με μεγαλες απαιτησεις εκτονωσης, και για γερα νευρα.

Επειτα, τα Σαρ Πει. Πολλοι γοητευτηκαν απο την εξεζητημενη του εμφανιση, η ζητηση αυξηθηκε αλλα μαζι μ αυτην αυξηθηκαν και τα πολλα δερματικα/οφθαλμολογικα προβληματα. Πρεπει να ξερουμε πως δεν ειναι ευκολο σκυλι. Το ιδιαιτερο δερμα του χρειαζεται μπολικη περιποιηση, δεν του αρεσει να μενει μονο του, ειναι "σνομπ", εκπαιδευεται δυσκολα και δε τα πηγαινει (εκ φυσεως) πολυ καλα με τα παιδια.

Τα "101 σκυλια της Δαλματιας" ηταν η αιτια που ο αριθμος των πουα σκυλων αυξηθηκε κατακορυφα, ακομα και στην Ελλαδα. Τα Δαλματιας ομως δεν ειναι μονο αυτα τα χαριτωμενα πλασματακια με τις βουλες. Ειναι σκυλια με μεγαλη αναγκη για εκτονωση κ αρκετα ξεροκεφαλα.
Η μοδα καποια στιγμη περασε, αλλα αφησε το στιγμα της... Πολλα Δαλματιας πλεον γεννιουνται κουφα.

Ας μη ξεχναμε και τα Μπιγκλ. Επαιξαν σε αρκετες ταινιες οπως η "Cats & Dogs"( "Σα το σκυλο με τη γατα"). Οταν τα επελεγαν λιγοι ηξεραν τις αναγκες και τον πραγματικο χαρακτηρα αυτων των κυνηγοσκυλων...

Τί γινεται ομως οταν η μοδα περναει? Στην περιπτωση ενος ρουχου, απλα το κρυβουμε στην ντουλαπα. Δυστυχως ετσι κοιτανε καποιοι να ξεφορτωθουν και τα σκυλια τους. Τα παρατανε στο δρομο ή στην καλυτερη, σε καποιο φιλοζωικο σωματειο.

Τελος, ολη αυτη η κατασταση επηρεαζει αρνητικα τις ντοπιες ρατσες σε ολο τον κοσμο.
Οσον αφορα την Ελλαδα... ποσοι γνωριζουν τον κρητικο και τον ελληνικο ιχνηλατη? οι περισσοτεροι προτιμουν Ποιντερ...
Το καλο ειναι οτι αναγνωριστηκε ο ελληνικος ποιμενικος και γινονται προσπαθειες διασωσης του.

Συνοψιζοντας, να πουμε πως δεν ειναι κακο να διαλεγετε μια φυλη επειδη ικανοποιει την αισθητικη σας. Το κακο ειναι η εμφανιση να αποτελει το μοναδικο κριτηριο.
Ειδατε μια ρατσα που σας αρεσει? Αρχιστε να διαβαζετε για το χαρακτηρα της. Ενημερωθειτε για τις αναγκες της σε ασκηση/χωρο/χρονο κ χρημα. Θα καταλαβετε ετσι αν ταιριαζει στον τροπο ζωης σας, ωστε να στε και εσεις και ο τετραποδος φιλος σας, ευτυχισμενοι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

exeis apolyto dikio. dystyxws polloi pairnoyn gia to paidaki toys to xeimwna ena skylaki, poylaki, koynekali klpklp kai to kalokairi apla to paratane sa na itan kati apsyxo.

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν αρκετοι μυθοι για τα σαρ πέι. Ολα ειναι θεμα σκυλου και εκτροφης... δεν ειναι τοσο φοβερο το προβλημα ατο δερμα οπως ολοι νομιζουν και τα σαρ πει χανουν τις πολλες ζαρες οταν μεγαλωνουν... πιο πολλες εχει ενα Μαστινο παρα ενα Σαρ Πει (ενηλικο). Οσο το οτι δεν εκπαιδευονται ειναι μεγαλο λαθος απλα πρεπει να ειναι καλος ο εκπαιδευτης και να ξερει την φυλη... ειναι τρομερα υπακουα αν ξερουν ποιος ειναι ο αρχηγος... Το κακο βεβαια ειναι οτι ειναι της μοδας...