Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Αποκτωντας σκυλο


Εφτασε λοιπον η ωρα που και σεις ειπατε οτι θελετε να αποκτησετε εναν 4ποδο φιλο.

Γιατι ομως πηρατε αυτη την αποφαση? Τι ειναι αυτο που σας εκανε να αναζητησετε ενα φιλαρακι?


Οφειλουμε ολοι να γνωριζουμε πως η αγορα σκυλου δεν ειναι απλο πραγμα. Υπαρχουν πολλες συνισταμενες που θα πρεπει να χετε αναλυσει και σκεφτει καλα, πριν κανετε το βημα της αγορας/υιοθεσιας.


Φερνοντας ενα ζωο στο σπιτι ειναι σαν να προσθετετε ενα νεο μελος στην οικογενεια. Ενα παιδι που δε μεγαλωνει ποτε, καθως τα σκυλια εξαρτωνται απο μας για να φανε, να πιουν, να πανε στο γιατρο κλπ. Αναλογιστειτε λοιπον τι αλλαγες θα επιφερει το γεγονος αυτο στην καθημερινοτητα σας. Ποσο θα αυξηθει ο μηνιαιος προυπολογισμος.


Ενα κουταβι χρειαζεται παντα περισσοτερη ενασχοληση απο ενα ενηλικο ζωο αλλα και προσπαθεια για να του μαθετε αυτα που θελετε. Αναποφευκτα ειναι τα "ατυχηματα" μεσα στο σπιτι. Τα κουταβακια ειναι σαν τα μωρα που κανουν συχνα την αναγκη τους. Οποτε προτοιμαστειτε για αρκετη φασινα μεχρι το σκυλακι να μαθει να κρατιεται.
Μεγαλωνοντας το 4ποδο θα εχει αναγκη απο καθημερινες βολτες, η διαρκεια των οποιων εξαρταται απο τη ρατσα που θα επιλεξετε. Οποιο σκυλο ομως κ αν αποκτησετε σιγουρα θα πρεπει να προσαρμοσετε το προγραμμα σας ουτως ωστε να απολαμβανει 2 βολτες(τουλαχιστον) ημερησιως.
Πριν προχωρησετε στην αγορα/υιοθεσια, θα πρεπει ακομη να σκεφτειτε τι θα κανετε στις διακοπες. Θα το παρετε μαζι σας? μπορειτε να βρειτε καποιον φιλο να σας το κρατησει? ξερετε καποια πανσιον?
Μη ξεχναμε βεβαιως κι οτι τα ζωα εχουν αναγκη κι απο αγαπη. Ολοι οι σκυλοι, αλλοι λιγοτερο και αλλοι περισσοτερο, θελουν να ειναι κοντα σας. Πρεπει να καθεστε μαζι τους για χαδια κ παιχνιδια, να τους δειχνετε οτι ειναι πραγματικα μελη της οικογενειας.


Οσον αφορα το οικονομικο...

Χρειαζεστε πανες(συνηθως εκει μαθαινουμε τα κουταβια να κανουν την αναγκη τους), μπωλ για φαγητο και νερο, παιχνιδια, κ ενα κρεββατακι.
Απο κει και περα μηνιαιως εχουμε την τροφη και τα αντιπαρασιτικα.
Να αναφερουμε βεβαια και τις επισκεψεις στον κτηνιατρο. Τα κουταβια στην αρχη πηγαινουν συχνα για εμβολια, μετα βεβαια αυτο γινεται μια φορα το χρονο. Υπαρχουν ομως και ασταθμητοι παραγοντες που μπορει να σας αναγκασουν να βαλετε πολυ βαθια το χερι στην τσεπη (οπως πχ καποιο ατυχημα)


Συνοψιζοντας...

Η αποκτηση ενος σκυλου δεν ειναι ευκολο πραγμα και θα πρεπει να γινεται μετα απο αρκετη και ωριμη σκεψη.
Αν λοιπον εχετε το χωρο, το χρονο, τα χρηματα και τη διαθεση, μπορειτε να αποκτησετε εναν υπεροχο φιλο.
Αλλιως, καλυτερα να παρετε ενα λουτρινο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

poly wraio blog!!
ekpliktiki prospatheia. swstes plirofories katanoita gramenes.
bravo synexise etsi na nhmerwneis oloys emas poy agapame ta zwa

antstratis είπε...

Καλησπέρα, ετοιμάζομαι να πάρω ενά σκύλί απο εκτροφέα.Πως θα κρίνω αν ο εκτροφέας ειναι αξιόπιστος??

Ευχαριστώ

ΠΕΤΣΑ! είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΣΟΥ....
Εγώ πάντως αν και φοιτητής ...Αν και δεν έφταναν καν τα λεφτά για τη μένα ...απο τη μέρα που τον πήρα τον "σκατιάρη" μου, αλλάξαν όλα ....Για όλα του τα εμβόλια βρεθήκαν λεφτά και γενικά για όλα όσα χρειάζεται...
Μάλιστα μια φορά είχα 10€ για 4 μέρες και μου κόλλησε να πάω στο πετ σοπ και να χαζέψω...Αλλα του πήρα και ένα παιχνιδάκι 4 €....
Η αγάπη που σε δίνει το σκυλάκι ειναι ανεκτίμητη και αξίζει να μη φάμε εμείς και να φάει αυτό...!!!

marga είπε...

thanks
den exeis adiko, uparxoyn stigmes pou tha thusiasoume kati diko mas gi auta.
apla egrapsa ta vasika p xreiazontai, etsi gia pliroforisi.
sigoura einai anektimiti, k de thelei k antalagmata!
na ton xairesai ton skatiari sou :)

originalksd είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
originalksd είπε...

Θα πρέπει να καταλάβουν οι υποφήψιοι αγοραστές ότι το σκυλάκι δεν είναι ούτε παιχνίδι σε pc / κινητό / κονσόλα , ούτε ρομπότ για να το κλείνουν όταν βαρεθούν..... θέλει συνεχώς φροντίδα και προσοχή για να ζήσει !!! 24ώρες το 24ωρο !!! και μερικές φορές το 24 ώρες το 24ωρο είναι κυριολεκτικό (αν π.χ. αρρωστήσει / τραυματιστεί / δηλητηριαστή) !!! Και αν πιστεύουν πως θα πρέπει να μάθει να κάνει το σκυλί αυτό που θέλουν την ώρα που το θέλουν..... ας πάρουν ένα ρομποτάκι!!!
το σκυλί και ψυχή έχει και δικό του χαρακτήρα !!!